Które produkty barwią zęby?

Przebarwienia zębów to zmora wszystkich, którzy chcą zachować młody wygląd. Ba! Można śmiało powiedzieć, że postarzają bardziej niż zmarszczki.

Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w naszej codziennej diecie. Co barwi zęby? Sprawdzamy!

Większość z nas doskonale wie, jakie produkty spożywcze sprzyjają zdrowiu i urodzie zębów. Są to przede wszystkim mleko i jego przetwory, niektóre warzywa (marchewka, brokuł, papryka) oraz owoce (jabłka, truskawki). Równie cenna jest wiedza na temat produktów, które mogą wpływać na przebarwienia szkliwa. Co barwi zęby? Sprawdź na naszej liście!

Herbata – Picie dużej ilości herbaty – zwłaszcza czarnej – niekorzystnie wpływa na kolor zębów. Wielu dentystów twierdzi nawet, że jest ona pod tym względem o wiele bardziej szkodliwa niż kawa. Z drugiej strony, czarna herbata doskonale pobudza, zielona – chroni przed nowotworami, a czerwona – przyspiesza przemianę materii, więc mimo wszystko warto je pić. Oczywiście z umiarem.

Czerwone wino – Zawiera w sobie dużo kwasów owocowych, powodujących erozję szkliwa oraz intensywne, naturalne barwniki, które zmieniają jego kolor. Aby zneutralizować działanie tych dwóch składników, podczas popijania wina warto przegryzać żółty ser – jest on cennym źródłem wapnia, a dodatkowo stymuluje produkcję śliny.

Owoce leśne – Jagody, jeżyny, czarne porzeczki, wiśnie oraz maliny – podobnie jak ciemne winogrona – to również produkty barwiące zęby. Mają one w swoim składzie silne naturalne barwniki, które mogą powodować zmianę koloru szkliwa. Co ważne, bezpośrednio po ich zjedzeniu nie wolno myć zębów. Zwłaszcza porzeczki zawierają w sobie kwasy owocowe, które zmiękczają szkliwo, więc umycie zębów zaraz po degustacji mogłoby dodatkowo je uszkodzić.

Słodycze – Farbujące język lizaki, cukierki, żelki czy gumy – szczególnie dzieci są fanami tego typu „kolorowych” słodkości. Warto jednak pamiętać, że skoro farbują one język, to nie pozostają bez wpływu na odcień zębów. I choć zazwyczaj przebarwienia te da się usunąć szczoteczką, to zbyt częste spożywanie słodyczy może skończyć się bolesnymi ubytkami i próchnicą.

Sosy i przyprawy – Sos pomidorowy i sojowy, czerwona sproszkowana papryka, curry, kurkuma – wszystkie te produkty spożywcze mogą zmieniać kolor zębów. Większość z nich jest jednak bardzo zdrowa (pomidory to niecenione źródło likopenu, papryka ma mnóstwo witaminy C, a curry przyspiesza metabolizm), więc nie trzeba z nich zupełnie rezygnować. Aby uniknąć niezręcznych niespodzianek, wystarczy podczas posiłku dyskretnie popijać wodę niegazowaną.

Słodzone napoje – W tym przypadku nie ma żadnych okoliczności łagodzących: kolorowe napoje gazowane zawierają mnóstwo cukru, związków kwasowych, konserwantów, sztucznych barwników oraz pustych kalorii. To połączenie jest zabójcze zarówno dla naszych zębów (kwasy osłabiają szkliwo, przez co jest bardziej podatne na działanie barwników), jak i figury. Szklanka tego typu napoju może zawierać w sobie nawet 10 łyżeczek cukru!

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.